Промислове вирощування часнику – комплексний процес, що вимагає професійного підходу на всіх етапах. Знання про те, як зберігати часник, допоможуть зберегти якість продукту і отримати максимальну вигоду від його реалізації.

Сорти часнику ділять на дві групи – ярі та озимі. Для ярих характерний поділ головки на 10-12 дрібних зубчиків. Цибулини озимих мають 4-6 великих і соковитих зубців, відрізняються більш привабливим товарним виглядом. Тому, хоча зберігання ярого часнику простіше, його культивують тільки в домашніх господарствах, для власного споживання та роздрібного продажу. Професійні фермери, які орієнтовані на промислові масштаби вирощування і організацію вигідного режиму збуту, віддають перевагу озимим сортам.

Дана стаття присвячена методам зберігання великих партій озимого часнику, оскільки саме ця інформація представляє інтерес для великих виробників.

Визначення оптимального строку збирання врожаю

Можливість тривалого збереження часнику без шкоди для товарних властивостей безпосередньо залежить від часу збору врожаю. Збирання врожаю встановлюють з урахуванням особливостей вегетаційного періоду культури в даних кліматичних умовах.

Максимальне зростання ґрунтової головки припадає на початковий період всихання нижніх листків. Відповідальним завданням для фермера, який бажає зібрати багатий і якісний урожай, є точне визначення оптимального терміну збирання, після якого можлива організація успішного зберігання часнику на зиму.

  • При занадто ранньому збиранні часник може дозріти, але цибулина не встигне дорости до максимально можливого розміру. Таким чином можна втратити до 15% потенційного врожаю.
  • При запізнілому збиранні часник встигає перезріти. Верхнє лушпиння почне відшаровуватися і розтріскуватися, дозволяючи зубчикам висипатися з головки, всихати і псуватися. Це призведе до зниження показників зберігання і товарної привабливості, зменшення вартості і затребуваності продукції, різкого падіння прибутку від продажу.

Визначають термін збору врожаю за зовнішніми ознаками рослини:

  1. для сортів що не стрілкуються – по виляганню несправжніх стебел;
  2. для сортів що стрілкуються – по в’яненню верхніх листків, розтріскуванню покривного шару суцвіття, підсиханню зовнішніх оболонок часникової голівки.

Правила організації збирання урожаю

Оптимальна технологія зберігання передбачає прибирання в суху погоду. Викопані рослини залишають на 2-3 доби в полі, злегка прикривши бадиллям для захисту від перегріву. За ці дні надземна частина рослини всихає, збагачуючи цибулину корисними поживними сполуками, а в зубчиках підвищується вміст сухих речовин. Сонячні промені роблять сильну знезаражувальну дію – вбивають шкідливі мікроорганізми, підвищують стійкість до гниття, хвороб, передчасного псування.

Якщо прибирання доводиться проводити в сиру погоду, зібрані рослини перевозять в криті вентильовані приміщення для подальшої просушки на 7-10 діб.

Підготовка до зберігання та збуту

Підготовки продукції до тривалого зберігання, проводяться поетапно.

1.Попередня обробка

Фермери можуть вибрати найбільш зручний з 2 способів:

  • Листя і стебла зрізують на полі, вручну. Чисті сухі цибулини збирають і відправляють на склад. Такий метод найбільш практичний при великих об’ємах продукції.
  • Просушений під відкритим небом часник збирають в пучки або сплітають в коси і доставляють на склад для подальшого зберігання. Обрізку і очищення здійснюють партіями, безпосередньо перед відправкою на реалізацію. Дану методику частіше застосовують в дрібних фермерських господарствах, орієнтованих на дрібнооптову торгівлю, а також при зберіганні ярового часнику.

Бадилля зрізають на висоту 2-3 см від верхнього краю головки. Кореневу систему видаляють, залишаючи 0,3-0,5 см від дна. Частина шийки, що залишилася, після підсихання «запечатує» цибулину, захищаючи зубчики від проникнення атмосферної вологи, шкідливих бактерій і грибків, що сприяє продовженню терміну збереження.

2.Просушка

Просушка для зберігання часнику взимку може проводитися природнім шляхом – під спеціально обладнаними навісами з хорошою вентиляцією, уникаючи агресивного впливу прямих сонячних променів.

На територіях з сирим і прохолодним кліматом рекомендується застосовувати примусову сушку. Повітря із зовнішнього середовища, при необхідності нагрівають до оптимальної температури, що нагнітається в провітрювані камери за допомогою встановлених у верхній або нижній частині вентиляторів. При цьому зайва волога швидко і ефективно видаляється з дозрілих головок.

3.Повторне очищення і сортування

На спеціальних столах для очищення і лущення щадним способом видаляють з поверхні цибулин залишки ґрунту і верхнього лушпиння. Далі на калібрувальній установці головки сортують за розміром.

Часник відправляють на довготривале зберігання. При необхідності, перед відвантаженням партії на продаж проводять фінальну підготовку – перебирають вручну з метою надання привабливого товарного вигляду.

Якщо рослини зберігалися зі стеблами, в підвішеному стані, бадилля акуратно зрізують, головки очищають від грубих верхніх шарів лушпиння.

Для часнику, що культивується в умовах відкритого ґрунту, встановлені державні нормативи ДСТУ 3233-95 «Часник свіжий; Технічні умови». Згідно з вимогами, головки повинні за колірною гамою і формою відповідати заявленому сорту, бути чистими, сухими, без ознак псування і хвороб. Рівень залишкових кількісних показників нітратів, пестицидів, мікотоксинів зобов’язаний варіюватися в межах, затверджених документом «Медико-біологічні вимоги і санітарні норми якості продовольчої сировини і продуктів харчування».

Принципи довгострокового зберігання озимого часнику

Промислові обсяги врожаю часнику рекомендується зберігати в складських камерах, оснащених кондиціонуючим і холодильним обладнанням, при постійній підтримці рівня:

  • температури – в межах -1 ° С, -3 ° С;
  • відносної вологості мікроклімату – 75%;
  • інтенсивності циркуляції повітря – від 2 до 4 обсягів приміщення за годину.

При дотриманні зазначеного комплексу умов продукція зможе успішно зберігатися до року, при втратах не більше 4%.

Часто початківців фермерів цікавить, як зберігати часник при відсутності обладнаних складських потужностей. Продукцію можна успішно зберігати в вентильованих приміщеннях на стелажних полицях, розмістивши шаром 20-40 см, або в плівчастих контейнерах по 10-12 кг, розміщених з урахуванням забезпечення ефективної циркуляції повітря. Після закладки допускається короткочасне зберігання при 10°С і вологості 50-70%. Далі необхідно підтримувати температурний режим в рамках -1, -3°С і рівень вологості 65-70%. Такі умови дозволяють впевнено зберегти більше 70% врожаю протягом року.