Поряд з розмноженням часнику зубками в промисловому виробництві часто використовується метод вирощування з повітряних цибулин.
На думку багатьох дослідників повітряні цибулини повинні бути основним посадковим матеріалом, оскільки їх використання в 10-15 разів збільшує коефіцієнт розмноження часнику, істотно зменшуючи витрати, сприяє оздоровленню посадкового матеріалу (так як виключається зараження нематодою і кліщем, володіє підвищеною стійкістю до хвороб).
Вирощування часнику таким способом передбачає два етапи: з повітряних цибулин вирощують однозубку, з якої в подальшому вирощують головки часнику. При цьому в практиці вирощування озимого часнику можна виділити три способи:
з пересаджуванням (дворічний цикл)
без пересаджування (дворічний цикл)
літній посів повітряних цибулин після зимового зберігання (однорічний цикл)
При перших двох циклах повітряні цибулини висівають восени (друга-третя декада вересня), і протягом весни та літа з них вирощують однозубку. При вирощуванні з пересадкою їх викопують влітку і пересаджують під зиму, забезпечуючи необхідну площу харчування. При вирощуванні без пересадки, однозубку не викопують, а залишають на тому ж місці для вирощування часнику в наступному році. При такому посіві необхідну густоту формують нормою посіву повітряних цибулин в перший рік.
При третьому способі зібрані суцвіття повітряних цибулин зберігають при температурі 8-14 С до липня наступного року. У першій декаді липня цибулини висівають, обов’язково використовуючи полив. До настання морозів вони формують добре розвинену кореневу систему і надземну частину, і в наступному році з них отримують товарні грунтові цибулини часнику.
Повітряні цибулини поділяють на 4 групи: діаметром 6-8 мм, 5-6мм, 4-5мм, і до 4 мм. В умовах півдня України, при достатньому рівні вологи, повітряні цибулини розміром 5-10 мм і більше формують багатозубкову цибулину і викидають стрілку за один рік.
Табл.1 Вплив величини розміру повітряних цибулин на урожай і якість однозубки (С.П Максимов)
Діаметр повітряних цибулин, мм | Урожай цибулин і однозубки, ц/га | У тому числі однозубки | З них стандартних | ||
ц/га | % | ц/га | % | ||
Больше 10 | 58,5 | 13,7 | 23,4 | 13,7 | 100 |
10-7 | 34,6 | 13,6 | 39,3 | 13,6 | 100 |
7-5 | 273 | 20,4 | 74,7 | 20,1 | 98,6 |
5-3 | 18,8 | 18,8 | 100,0 | 18,3 | 97,3 |
3-2 | 14,5 | 14,5 | 100,0 | 12,1 | 83,4 |
Оптимальним розміром повітряних цибулин для отримання однозубки є 3-7мм.
Після збору і калібрування повітряні цибулини протягом 90 днів слід зберігати при температурі 18-24С, а потім при температурі 2-6 С в сховищах з активною вентиляцією. Істотне збільшення врожаю забезпечує передпосівна обробка макро і мікроелементами.
Посадку проводять за схемою 50 + 20 см, 60 + 40 + 40, 55 + 15. При вирощуванні без пересадки відкалібровані цибулини висівають з розрахунку 1 млн шт/га: при масі 1000шт – 35-40г – 50-70 кг/га; при масі 1000шт – 100-150 г – 150 кг/га. Така норма забезпечує густоту стояння 500-600 тис шт/га
Наш маточник воздушки. травень 2013
При вирощуванні з пересадкою, повітряні цибулини сіють з розрахунку 6млн шт/га.
Глибина посадки 4-5 см. Навесні посіви боронують, проводять культивацію, підживлюють і поливають. Урожайність однозубоки з воздушки може скласти від 3 до 7 т/га