Поряд з розмноженням часнику зубками в промисловому виробництві часто використовується метод вирощування з повітряних цибулин.

На думку багатьох дослідників повітряні цибулини повинні бути основним посадковим матеріалом, оскільки їх використання в 10-15 разів збільшує коефіцієнт розмноження часнику, істотно зменшуючи витрати, сприяє оздоровленню посадкового матеріалу (так як виключається зараження нематодою і кліщем, володіє підвищеною стійкістю до хвороб).

Вирощування часнику таким способом передбачає два етапи: з повітряних цибулин вирощують однозубку, з якої в подальшому вирощують головки часнику. При цьому в практиці вирощування озимого часнику можна виділити три способи:

з пересаджуванням (дворічний цикл)

без пересаджування (дворічний цикл)

літній посів повітряних цибулин після зимового зберігання (однорічний цикл)

При перших двох циклах повітряні цибулини висівають восени (друга-третя декада вересня), і протягом весни та літа з них вирощують однозубку. При вирощуванні з пересадкою їх викопують влітку і пересаджують під зиму, забезпечуючи необхідну площу харчування. При вирощуванні без пересадки, однозубку не викопують, а залишають на тому ж місці для вирощування часнику в наступному році. При такому посіві необхідну густоту формують нормою посіву повітряних цибулин в перший рік.

При третьому способі зібрані суцвіття повітряних цибулин зберігають при температурі 8-14 С до липня наступного року. У першій декаді липня цибулини висівають, обов’язково використовуючи полив. До настання морозів вони формують добре розвинену кореневу систему і надземну частину, і в наступному році з них отримують товарні грунтові цибулини часнику.

Повітряні цибулини поділяють на 4 групи: діаметром 6-8 мм, 5-6мм, 4-5мм, і до 4 мм. В умовах півдня України, при достатньому рівні вологи, повітряні цибулини розміром 5-10 мм і більше формують багатозубкову цибулину і викидають стрілку за один рік.

Табл.1 Вплив величини розміру повітряних цибулин на урожай і якість однозубки (С.П Максимов)

Діаметр повітряних цибулин, мм Урожай цибулин і однозубки, ц/га У тому числі однозубки З них стандартних
ц/га % ц/га %
Больше 10 58,5 13,7 23,4 13,7 100
10-7 34,6 13,6 39,3 13,6 100
7-5 273 20,4 74,7 20,1 98,6
5-3 18,8 18,8 100,0 18,3 97,3
3-2 14,5 14,5 100,0 12,1 83,4

Оптимальним розміром повітряних цибулин для отримання однозубки є 3-7мм.

Після збору і калібрування повітряні цибулини протягом 90 днів слід зберігати при температурі 18-24С, а потім при температурі 2-6 С в сховищах з активною вентиляцією. Істотне збільшення врожаю забезпечує передпосівна обробка макро і мікроелементами.

Посадку проводять за схемою 50 + 20 см, 60 + 40 + 40, 55 + 15. При вирощуванні без пересадки відкалібровані цибулини висівають з розрахунку 1 млн шт/га: при масі 1000шт – 35-40г – 50-70 кг/га; при масі 1000шт – 100-150 г – 150 кг/га. Така норма забезпечує густоту стояння 500-600 тис шт/га

воздушные луковицы

Наш маточник воздушки. травень 2013

При вирощуванні з пересадкою, повітряні цибулини сіють з розрахунку 6млн шт/га.

Глибина посадки 4-5 см. Навесні посіви боронують, проводять культивацію, підживлюють і поливають. Урожайність однозубоки з воздушки може скласти від 3 до 7 т/га