Часник користується популярністю у нашому побуті. Він незамінний у домашній консервації, до того ж має корисні властивості, тому що містить каротин, калій, фосфор, вітамін С і вітаміни групи В. Часник зміцнює імунітет і знижує рівень холестерину в крові. Іноді його використовують у розчинах для обприскування рослин від шкідників.

Вирощування часнику може здатися легкою справою. Це дійсно так, якщо порівнювати з іншими культурами в наших городах. Проте є свої нюанси, які слід враховувати під час догляду за часником, щоб отримати хороший урожай, якого вистачить на рік уперед.

Особливості вирощування та догляду за озимим часником

 Від правильно визначення виду рослини залежить догляд, і, відповідно, якість та кількість врожаю. Тому насамперед з’ясуємо різницю між двома популярними видами часнику — ярим та озимим.

Перша їхня відмінність — будова. У озимого часнику парна кількість зубчиків та їх, як правило, до 10 штук у головці. Великі зубчики розташовуються впорядковано навколо короткого стовбура. Його часточки мають твердішу оболонку.

 У ярого часнику, навпаки, зубчики йдуть спіраллю і відсутній стволик. При цьому зубчиків набагато більше, до 30 штук, вони різних розмірів, а лушпиння м’яке і легко продавлюється пальцем.

Терміни та умови зберігання ярого та озимого часнику теж відрізняються: якщо перший можна зберігати без особливих зусиль цілий рік, то з другим потрібно обходитися дбайливо. Тому озимий часник рекомендують висаджувати в ґрунт восени, щоб до моменту, коли весь урожай буде зібраний і його доведеться консервувати на зиму, ви могли відразу використовувати один з головних інгредієнтів для закруток.

 

Методи та терміни посадки часнику

І озимий, і ярий часник можна висаджувати восени та навесні. До речі, посадивши озимий часник навесні, ви отримаєте якіснішу зелень.

 Однак через вегетативні особливості кожного виду ми все ж рекомендуємо озимий часник висаджувати восени, а ярий, відповідно, навесні. Так, для ярого підійде перший тиждень після того, як зійшов сніг. Грядки під посадку ярого часнику готують з осені, щоб не гаяти час — чим раніше ви посадите цей вид часнику, тим більше отримаєте врожаю.

Озимий часник допустимо висаджувати трьома різними методами: використовуючи зубки, однозубкові цибулини чи повітряні цибулинки. Це ще одна відмінність двох видів часнику: ярий часник вирощують тільки із зубчиків, тому що він не має стрілки, щоб утворилися повітряні цибулинки.

Підготовка зубців

Радимо відбирати найбільші зубки із цибулин. Будьте уважні та стежте, щоб на відібраному посадковому матеріалі не було ознак будь-яких захворювань. Для цього “роздягніть” кілька зубків і огляньте їх. Непридатними до посадки будуть вважатися ті, у яких ви виявите:

  • ознаки плісняви;
  • гниль;
  • безліч жовтих плям.

На замітку: навіть якщо ви виявили всього один зубець з ознаками зараження, решта цієї ж головки теж не підійдуть.

Розбір цибулини краще проводити перед посадкою. Тоді низ зубка не пересохне і він з більшою ймовірністю вкорениться у ґрунті. І не забудьте зняти материнське донце, інакше воно як пробка, заважатиме зростанню часнику. 

Готуючи зубці для висадки під зиму, добре підсушіть їх, щоб часник не почав проростати раніше, ніж потрібно.

Підготовка грядок під посадку озимого часнику 

Правильно підібране місце під вирощування часнику – це вже половина успіху. Важкий і бідний грунт може занапастити навіть найкращий посадковий матеріал, а надмірна волога або постійна тінь послаблять рослину.

Хоча озимий часник відрізняється морозостійкістю – він витримує до -20 градусів морозу – вирощувати його слід у місці, де немає сильних протягів та затемнення, є багато сонячного світла. Подбайте, щоб поряд не росли дерева або високі овочеві культури, на кшталт огірків, які можуть заслонити часник від сонця.

Вибір ґрунту

Найкраще часник почувається в родючому ґрунті, у супісках чи суглинках. Але якщо на вашій ділянці немає зазначених видів ґрунту, ви можете досягти відповідних умов самостійно, додавши в сухий піщаний ґрунт трохи глини, а в глинистий – річкового піску.

Ще важливо визначити кислотність ґрунту. Річ у тому, що через підвищену кислотність часник не може засвоювати достатньо фосфору, калію, кальцію та інших елементів, завдяки яким він росте. Хорошими для вирощування часнику ґрунтами вважаються слабокислі або нейтральні, у яких кислотність нижче 6,5 рН. Розкислювати ґрунт слід заздалегідь, ще з висадкою попередньої культури.

Вимоги до ґрунту для озимого часнику

Запам’ятайте: супіщані ґрунти найкраще підійдуть для озимого часнику.

За 1-1,5 тижня до висадки слід приступати до підготовки ділянки. Алгоритм дій наступний: грядки готують приблизно за місяць до посадки, щоб ґрунт встиг осісти. У крайньому разі, якщо ви робите це пізніше, можна полити грядку водою. Ґрунт перекопують на глибину 25 см і видаляють бур’яни. Далі удобрюють перегноєм, суперфосфатами та калійною сіллю. Аміачну селітру з розрахунку 10-12 г на 1 кв. м додають у ґрунт за 1-2 дні до висадки.

При висадженні рекомендується провести мульчування, щоб зберегти кисень, вологу та захистити паростки часнику. Як мульчу використовують торф, тирсу, сіно та солому. У результаті у вас повинен сформуватися шар у 2-5 см мульчі, під яким часник буде добре захищений.

Посадка озимого часнику

Озимий часник висаджують приблизно за 15-20 днів до перших заморозків. Якщо поспішити та посадити його, поки на вулиці стоїть тепла погода, то зубчики почнуть пробиватися, і мороз нашкодить бадиллю. Якщо висадити пізно, то зубці вчасно не вкорінюватимуться і замерзнуть у самому грунті.

 При висадженні відстань між зубчиками часнику варіюється в залежності від їх розмірів: між великими вона повинна становити приблизно 11-14 см, між дрібними — близько 8 см. Якщо густо засадити ряди, то рослини не матимуть доступу до кисню, вони повільніше зростатимуть і швидше за все захворіють. Глибину посадки розраховують таким чином, щоб від верхівки до верхнього шару ґрунту залишалося 3-4 см. Чим більші зубки, тим глибше їх садять. 

Вирощування та догляд за часником у відкритому ґрунті

Вище зазначалося, що догляд за часником не становить особливих проблем. Після посадки він переважно зводиться до двох ключових моментів – вчасно підгодувати та вчасно полити. При цьому є відмінності, як це робити в різні пори року.

Догляд навесні

Часник — одна з перших рослин, що з’явиться на вашій ділянці. Розпушувати ґрунт і мульчувати слід відразу після появи 2-3 листків часнику. Перший полив проводять після того, як земля підсохне. Поливи мають бути рясними (10 л/м²) та регулярними (раз на тиждень). Якщо недостатньо зволожувати ґрунт, то цибулини висушаться або не сформуються зовсім.

Також весна – це час для посиленого добрива часнику. У догляді за ним використовують такі розчини:

  • розчин сечовини – коли у часнику з’явилися 3-4 листки. Удобрюють дощуванням, за допомогою лійки;
  • розчин нітрофоски або нітрофоски — через 2 тижні після.

Підживлення часнику можна починати з азотовмісних добрив і поступово переходити на фосфорно-калійні. Якщо продовжувати підгодовувати азотними добривами, ви спровокуєте активне зростання зеленої маси замість формування великих цибулин. Не рекомендується використовувати свіжий гній — після нього зубки часнику стають пухкими, самі цибулини розсипаються і зберігаються недовго після збору.

 Зрозуміти, що часник недоотримує поживні речовини, ви зможете за листям, що передчасно пожовкло.

 Догляд влітку

За 2-3 тижні до збирання часнику його полив значно скорочують. Водночас у червні відбувається останнє підживлення часнику: грядки поливають розчином суперфосфату (2 ст.л. суперфосфату на 10 л води).

 Догляд за озимим часником влітку передбачає обрізання стрілок. Часник витрачає багато сил на їх утворення, беручи поживні речовини із зубчиків, і від цього може постраждати якість урожаю. Якщо ви не плануєте розмножувати часник повітряними цибулинами, слід видалити стрілки. Хоча зауважимо, що для розмноження таким методом достатньо залишити стрілки на кількох рослинах.

 Стрілку рекомендується не висмикувати, а зрізати на висоті 1 см від основи або обламувати, щоб не нашкодити рослині. Якщо видалити стрілку відразу після її появи, то є шанс, що вона швидко виросте заново. Тому краще почекати, доки стрілка почне закручуватися, а потім її зрізати, щоб часник уже не пускав нову.

Догляд за часником після обрізки стрілок передбачає полив настоєм із деревної золи (1 склянка золи на 10 літрів води) або будь-яким фосфорно-калійним добривом.

Захист від шкідників та хвороб

Часник схильний до різноманітних захворювань. Можуть розвинутися чорна (аспергільоз) або зелена (пеніцильоз) пліснява, гниль, хибна борошниста роса, іржа або бактеріоз. Крім того, на часник нападають шкідники. Часто це цибульний кліщ, тютюновий трипс або муха цибуля, які селяться і паразитують на цибулинних рослинах. Позбутися їх складно, адже обприскування фунгіцидами не завжди дають бажаний результат.

 Подбати про захист рослини можна заздалегідь. Наприклад, приготувати теплий розчин на основі марганцевого калію — він повинен вийти рожевого кольору. У цьому розчині зубчики часнику замочуються на 2-3 години. Ще один варіант: приготувати розчин кухонної солі (1 ст. л. на 2 л води) та розчин мідного купоросу (1 ч. л. на 2 л води). Протримати часник по 3 хвилини у кожному, потім дати підсохнути.

Висновок

Наостанок виділимо кілька основних порад, які допоможуть вам у вирощуванні та догляді за часником:

  •  на етапі відбору відповідного матеріалу для посадки приділіть увагу і ретельно огляньте його, щоб не упустити зіпсовані зубчики;
  • добре очистіть земельну ділянку від бур’янів та сходів перед висадкою часнику;
  • підживлюйте рослину мінеральними добривами;
  • вчасно обріжте стрілки, щоб часник виріс великим;
  • ретельно сушіть зібраний врожай;
  • створіть оптимальні умови для зберігання часнику та стежте за чистотою в приміщенні, де його зберігаєте.