До вибору посадкового матеріалу необхідно підійти свідомо, розібравшись у всіх тонкощах.

Існує три види посадкового матеріалу озимого часнику:
– зубок (розлущенна цибулина часнику)
– “воздушки” / бульбочки (насіння з повітряної коробочки)
– однозубок / севок (виростає з повітрянного насіння після першого року вегетації)

У травні / червні озимий часник утворює квіткові стрілки, на кінці яких, замість суцвіття розвиваються повітряні цибулинки (бульбочки). Відібрані, відсортовані, і просушених восени вони висаджуються в поле.
На наступний рік з бульбочек утворюються цибулини-однозубки вагою 0,5-5 г, які називають севком. І тільки на другий рік ми отримаємо повноцінний урожай цибулин, тобто розвиток часнику проходить три ступені за 2 роки: Бульбочки – часник-севок – нормальна цибулина часнику.

.Можна товарний часник отримати і за один сезон. Розлущенні зубки часнику посаджені під зиму, на наступний рік дадуть повноцінний урожай. АЛЕ! вирощений таким чином часник, в силу своїх біологічних особливостей, через 3-4 роки може вироджуватися, втрачати генетичний потенціал. Різко падає врожайність, збільшується / зменшується кількість зубків, зменшується розмір і вага, зменшується сила росту, погіршуються його смакові якості, передаються хвороби і шкідники. У цьому випадку важливо, щоб цибулина була 1-ої репродукції, без хвороб і шкідників.

При вирощуванні через повітряні цибулини, насіннєвий матеріал повністю оновлюється, генетично оздоровлюється, при цьому насіння мають найнижчу ціну. З недоліків способу – більш тривалий період очікування результату (2 роки), і трудомісткість процесу зі збору однозубка ..

Однозубок / севок – це ідеальний посадковий матеріал, оздоровлений від хвороб і шкідників, він краще вкорінюється і зимує, врожайність отримуєте вже на наступний рік, цибулина завжди більша, немає необхідності в разлущіваніі. З мінусів – ціна на порядок вище зубки.

Весь наш часник ми вирощуємо по дворічного циклу, отримуючи таким чином елітний, генетично оздоровлений часник.

 

Основні характеристики видів посадкового матеріалу

odnozubka-vozushka-zubok-chesnoka-semena

Види посівного матеріалуПовітряні цибулини (воздушка, бульбочки)Однозубка (сіянець)Зубок
Загальний описНасіння з повітряної коробочки, що перетворилася з суцвіттяКруглі зубчики, отримані шляхом однорічного вирощування з воздушкиДольки з покривним шаром, вилущеними з зрілої головки часнику, вирощеної з однозубки або зубка.
Особливості вирощуванняОптимальним вибором для вирощування воздушки є фіолетові сорти з раннім або ранньо-середнім терміном визрівання, висаджені восени. В кінці весни - початку літа рослини випускають стрілки. На їх вершині формується суцвіття. Для отримання якісного посівного матеріалу відбирають найбільш сильні і здорові рослини. Протягом літа суцвіття перетворюється в повітряну коробочку, наповнену невеликими цибулинами-бульбочками. Насіння вважається дозрілими, коли зовнішня оболонка коробочки підсихає і розтріскується. Квітконоси просушують, обмолочують, бульбочки калібрують (сортують по діаметру). Насіннєвий матеріал необхідно зберігати до осінньої сівби (10-14 днів) в умовах холодильної камери, при температурному режимі в 10-14 °С.Великі бульбочки після першого сезону дають однозубку, яка годиться для вирощування товарного часнику. З дрібнокаліберної однозубки отримують крупнокаліберну, а вже з неї на наступний рік виросте однозубок під посадку на головки часнику. Термін посіву вибирають трохи раніше або одночасно з посадкою озимого часнику. Збирають однозубку за 2-3 тижні до збору врожаю товарного часнику. Зазвичай цей час припадає на другу половину червня. Зібраний сіянець просушують під навісом, що захищає від впливу прямих сонячних променів. Часник першої репродукції вирощують з сіянки. Термін посадки - як на однозубку. Після збору рослини просушують і зберігають у пучках. Стебло і коріння не обрізають! Під час підготовки до посадки зубки знезаражують: 1.Протруювання Готують 3% розчин фунгіциду з додаванням препарату, до складу якого входять мікроелементи. 2.Фумігація Зубки розміщують в герметичну ємність і обробляють сірчистим газом з розрахунку 100 сірки на 1 кубометр контейнера. Газація спрямована на знищення нематод.
Переваги1)Низька вартість матеріалу; 2)Можливість швидко розмножувати часник 3)Легкість посадки (ручною або вакуумною сівалкою) 1)Висока стійкість до хвороб і шкідників; 2)Висока врожайність (продуктивність краще, ніж з зубків аналогічної ваги; 3)Відмінні характеристики товарного продукту. З зубків першої генерації можна за 1 рік виростити повноцінний урожай товарного часнику за умови отримання якісного посівного матеріалу.
Недоліки1)Трудомісткість процесу збору бульбочок; 2)Дворічний термін очікування до отримання готового врожаю товарного продукту. 1)Відносно висока вартість. 2)Трудомісткість при викопній системі вирощування 1)Виродження при використанні насіння 3-4 поколінь. 2)Необхідність в розлущуванні головок часнику. 3)Механізована посадка не може посадити всі зубки дном вниз 4)Менша переносимість заморозків
Розміри (калібрування по діаметру) Великий: 6-8 мм; Середній: 4-5 мм; Дрібний: 3-4 мм.Великий: 14 мм; Середній: 10-13 мм; Дрібний: менше 10 мм.Великий: 30 мм (6 г); Середній: 25 мм (3-6г); Дрібний (непридатний до посадки): менше 25 мм (3г)
Кількість посівного матеріалу на гектар50-70 кг на 1 га, залежить від калібруНорма висадки однозубки (сіянця) часнику 1000 - 1500 кг на 1 га, залежить від калібру та схеми посадкиПриблизно 2000 кг Масу уточнюють в залежності від схеми посадки і середньої ваги зубка.